tirsdag 1. april 2008

Damenes detektivbyrå nr. 1 / Alexander McCall Smith

I denne boken møter vi Precious Ramotswe, som har bosatt seg ved foten av Kgale Hill i Botswana. Her driver hun sitt eget detektivbyrå. Vi følger Mma Ramotswe og hennes familie gjennom hele oppveksten. Moren døde i en togulykke da hun var liten, og Precious og hennes far utvikler et helt spesielt forhold. Når faren dør er hun godt voksen. Hans siste ønske var at Presious skulle bruke den ikke så beskjedne arven til å starte en egen bedrift, slik at fremtiden hennes skulle være sikret. Selv om det kanskje ikke var dette den avdøde faren hadde tenkt seg, så starter Mma Ramotswe det første og eneste detektivbyrået i Botswana drevet av kvinner. Utstyrt med en håndbok for privatdetektiver, en hvit, gammel varebil, en skrivemaskin, samt noen kopper å drikke rooibos-te av, starter hun damenes detektivbyrå nr. 1. Hun prøver å hjelpe alle som henvender seg til henne, enten oppdraget går ut på å finne savnede hunder, spionere på opprørske døtre, spore opp forsvunne ektemenn eller avsløre falske identiteter. Med Mma Ramotswes klokskap, tålmodighet og kvinnelige intuisjon løser hun mysteriene en etter en.

Men Damenes detektivbyrå nr. 1 inneholder mer enn uløste gåter. Denne boken gir leseren et innblikk av hverdagslivet i det lykkelige landet Botswana. Dette er vel så mye en skildring av landet og menneskene som bor der, som en kriminalroman. Boken er full av livsvisdom, klokskap, varme og lykke over de små gledene i livet.

Personlig likte jeg boken veldig godt. Dette er koselig og lettlest bok, som man leser med et smil om munnen. Boken er en kriminalroman utenom det vanlige, og vel verdt å lese.

Damenes detektivbyrå nr. 1 / Alexander McCall Smith . – Skien : J. W. Cappelens Forlag as , 2004 . – 214 s.



Helene

3 kommentarer:

Anonym sa...

Denne hørtes kjempegøy ut :D

Anonym sa...

Veldig fornøyelig detektivserie!

Anonym sa...

Denne boka er topp, og anmeldelsen skildret den veldig bra, supert!