tirsdag 1. april 2008

Boktyven / Markus Zusak



I Boktyven er det døden som forteller en historie. Vi møter ni år gamle Liesel, som flytter inni en fosterfamilie i Molching i Tyskland, nær München. Hennes egne foreldre er blitt sendt til konsentrasjonsleir, og hun får seg etter hvert et nytt liv i Himmelgaten hvor hun bor.

Dette er mest av alt en historie om vennskap, mellom en jente og en gutt, en fosterfar og fosterdatter, og kanskje mest av alt mellom en jøde og en tysker. Liesel får etter hvert en stor kjærlighet til bøker, og begynner å stjele bøker, derav navnet Boktyven. Hun leverer rent tøy til borgemesteren og konen hans hver dag, og hun får lov til å besøke biblioteket til Frau Hermann, borgemesterfruen. Ettersom tiden går, stjeler hun en og en bok fra biblioteket, og får en samling.

Handlingen foregår under 2. verdenskrig, og boken forteller på en lett og interessant måte om hvordan hverdagslivet var på denne tiden. Vi får lese om både store og små ting som hendte både i Tyskland og utlandet, og hvordan dette påvirker livet til Liesel.

Selv om boken er en roman, har den mange historiske hendelser flettet inn i seg. Boken er lettlest og interessant, og rørende på mange måter. Liesels liv og følelser blir skildret veldig bra, samtidig som vi får innblikk i de andre personenes liv. Jeg likte boken veldig godt, og anbefaler andre å lese den.

Boktyven / Markus Zusak – Trondheim : N.W. DAMM & SØN AS, 2007. -539 s.
Kathe

2 kommentarer:

Anonym sa...

denne vil jeg lese!

Anonym sa...

:)