tirsdag 26. januar 2010

Denne boka er en nødvendighet for alla fantasy-lesere, men også for den generelt leseglade. For dette er en fantasyroman utenom det vanlige. Det handler ikke som det så ofte gjør om tapre helter, eller kampen mellom godt og ondt. Det handler mer om kampen mellom ulike typer ondskap som står mot hverandre. Sympatien til leseren ligger hos en antihelt og løgner ved navn Locke Lamora, og han beskrives som en liten, nokså stygg og uærlig man. Han er slu som få, og en mester i bedrag. Handlingen foregår i den skitne byen Camorr som består av en mengde øyer knyttet sammen av broer, som en sorts Venezia.
Byens innbygere er delt inn i tydelige hierarkier, adel og borgerskap står mot en underverden av alkymikere, svartekunstnere, tiggere, tyver og prostituerte.

Boken er vulgær og lurvete, og skildrer et samfunn hvor rotter og andre åtseletere er vinnerne, og hvor lojalitet kun eksisterer for egen vinnings skyld.

Boken er ikke særlig lettlest med 606 tettskrevne sider, og man følger flere tidslinjer samtidig. Men det er en fantastisk og intellektuell skitten-burlesk røver-fantasy.

Dette er den første i en serie som skal hete "De veloppdragne kjøterne", og det er Scott Lynch første bok. Bok nummer to er skrevet, og på hjemmesiden til forfatteren er sju titler klare, så det er bare å glede seg til fortsettelsen.

Ingen kommentarer: