mandag 29. oktober 2007

En bedre dag i morgen : en barnesoldat forteller / Ismael Beah

Ismael er bare 12 år da opprørssoldater angriper landsbyen hans i Sierra Leone. Han og vennene er på vei til et talentshow i nabobyen. Hvordan skal de finne familiene sine i kaoset som oppstår? Det neste året lever han et livsfarlig liv i jungelen. Ismael og gutter han blir kjent med tas flere ganger til fange og trues på livet av nådeløse opprørssoldater. Sulten gnager og han vet ikke om familien lever. I de mørkeste stundene tenker han tilbake på historier han fikk høre da han var yngre, historier han har lært seg utenat.

Da guttene blir tatt til fange av regjeringshæren er veien kort til et liv som barnesoldat. De får mat og våpen til å beskytte seg med og sjansen til å hevne opprørssoldatene som angrep landsbyen og splittet familien. Offiserene forsyner guttene med dop og voldsfilmer for å hisse til kamp og fjerne mentale sperrer. Guttene herdes og utfører stadig mer brutale krigshandlinger. Det er definitivt slutt på barndommen.

Ismael Beah skriver om livet sitt og han skriver drivende godt. Dette er en utrolig sterk bok. Det er mye om å lære om borgerkrig og en barnesoldats tilværelse. Går det an å leve et normalt liv etter å ha drept uskyldige sivile og torturert fanger?

En bedre dag i morgen / Ismael Beah. - Oslo : Spartacus, 2007. - 217 s.

Ingen kommentarer: